0030 697 379 6383

0030 697 695 4717

vipkavalagr@gmail.com

Greece, Kavala

VIP

Real Estate

ИСТОРИЯ

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

ПЛАЖОВЕ

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

ПОД НАЕМ

ПРОДАЖБИ

КОНТАКТИ

 

 

История на Кавала

 

 

История
 
Кава̀ла (на гръцки: Καβάλα) е град в Северна Гърция, най-важното пристанище в Източна Македония и Тракия.  Кавала е вторият по големина град в Северна Гърция и е столица на префектурата Кавала. Намира се на залива Кавала, срещу остров Тасос.
 
Античност
 
Околностите на Кавала са населени още от праисторическо време, като доказателство за това са откритите в източните покрайнини на града останки от древни заселници. Неаполис, който е бил колония на Тасос, възниква на полуострова на мястото на днешния стар град Панагия. Това място има огромно стратегическо и търговско значение, защото стои на пътя свързващ Македония и Тракия.
Точната дата на създаване на града не е ясна, но повечето исторически източници твърдят, че това се е случило в средата на VII век пр.н.е. По това време заселниците на остров Тасос вдигат неаполис като врата към богатите земи на север и златоносната планина Пангей. Доказателство за съществуване на независим град е, че около 500 пр.н.е. започват да се секат монети с лика на Горгоната.
При нашествието на персите, Неаполис става член на Делоския морски съюз (известен също като Атински морски съюз) и дълго след това поддържа добри отношения с Атѝна.
Около 340 пр.н.е. Филип II Македонски покорява Тракия и о–в Тасос. Неаполис губи своята независимост и е присъединен към царството на Филип ІІ.
 
Средновековие
 
Второто си име — Христополис — градът получава през VIII - IX век. По това време той вече е включен в границите на Източната Римска империя и се слави като най–силен град в областта.
В 834 г. При хан Пресиян, след похода на кавхан Исбул, градът, заедно с Беломорието, е присъединен към България.
В края на XI век кръстоносците минават през Христополис и в 1197 г. градът попада в ръцете на ломбардите, а няколко години по–късно преминава във властта на франките.
В XIII век градът вече носи името Морунец, а византийският писател Акрополит разказва, че районът на града и самият град са силно побългарени и това затруднява задържането на района под византийска власт.
 
В Османската империя.
 
В XIV век Христополис играе важна роля в историята. Сърби и турци окупират Източна Македония и градът се явява една от последните Византийски крепости. През 1387 г. турците завземат града. В средата на 15 век градът е подложен на атаките на венецианците, които го завземат за около месец. Турците успяват да си го възвърнат след 20-дневна обсада.
Христополис се появява отново на историческата сцена в началото на XVI век, когато и получава новото си име — Кавала. По това време градът търпи много чужди нападения, а единствената защита за населението е оградната стена около стария град Панагия. Стената вече не може да изпълнява защитните си функции и около 1530 г. започва обновлението на града. Тогава под ръководството на султан Сюлейман Великолепни са построени новата градска стена и днешният символ на града — акведуктът Камарес. През 1611 година корабите на херцога наФлоренция пристигат и се опитват да превземат Кавала, но не успяват и се оттеглят.
През целия XVII век пиратските атаки продължават, но без сериозни последствия за града. През този период Кавала е много важно пристанище, чието значение непрекъснато расте.
През XIX век отново започва преустройство на града, а гръцкото население започва да взема все по–голямо участие в икономиката на града. Периодът е белязан с посещенията на много учени и пътешественици. Християнски център на града е църквата „Света Богородица“, разположена и днес на най–високата му част. В края на века гръцкото общество в Кавала става по–силно от всякога. То възлиза на 10 000 души, в чиито ръце са пристанището, риболова и занаятите.
Александър Синве („Les Grecs de l’Empire Ottoman. Etude Statistique et Ethnographique“), който се основава на гръцки данни, в 1878 година пише, че в Кавала живеят 3600 гърци.  Към 1900 година, според Васил Кънчов, Кавала има 9500 жители: 5000 турци, 3500 гърци, 400 евреи, 400 цигани и 200 души - представители на други етноси. 
Началото на XX век може да бъде наречено „златен век“ на Кавала. Изграждат се много болници, училища, общински и спортни сгради и съоръжения. 30–те и 40–те години се отличават с голям икономически растеж и града става център на тютюневото производство в цяла Източна Македония и Тракия.
В града през 1912 година е открита българска болница. При избухването на Балканската война в 1912 година петима души от Кавала са доброволци в Македоно-одринското опълчение. 
 
В Гърция
 
Кавала е освободен от османска власт от войводите на Македоно-одринското опълчение Михаил Чаков, Пейо Яворов, Йонко Вапцаров и Христо Чернопеев на 27 октомври 1912 година без нито един изстрел. На 31 октомври 1912 г. в града влизат войските на българския Родопски отряд под командването на генерал Стилиян Ковачев. В града е отворено българско училище, когато комендант е Христо Чернопеев, а Михаил Чаков е околийски началник.  Кавала остава в български ръце до Междусъюзническата война през лятото на 1913 година, когато в него влизат гръцки войски и според Букурещкия договор от 10 август 1913 г. Кавала е предаден на Гърция.
В хода на Първата световна война Българската армия през август 1916 година заема района на града и той остава под български контрол до Солунското примирие от 29 септември 1918 г.
В 1941 Втора българска армия навлиза в Беломорието и заема областта. Кавала стопанско и административно става водещ български град на крайбрежието на новоосвободената беломорска област. В него е главната база и щабът на Българския беломорски флот. Има и българска корабостроителница. След Деветосептемврийския преврат в 1944 година, българската армия се изтегля от областта. 
 
 

Добре дошли в VIP Real Estate

 

Ние ще ви осигурим условия с голям комфорт, докато вие се наслаждавате на почивката, която никога не сте изпитвали досега. Къщите са  идеално разположени по протежение на безкраен плаж на Егейско море, в близост до красиви зелени борови гори. Независимо дали се интересувате от изкуство, история и археология или сте любител на природата , или обичате да се гмуркате в различни региони, " VIP Real Estate" ви предлага безкрайни възможности през цялата година.

"Вчера бе мечта, а днес е реалност"

 

VIP Real Estate

 

 

 

 

VIP Real Estate 2015

Powered by Microsystem